روانشناسی کودکان استثنایی: معرفی، تاریخچه و بازار کار

تصویر پروفایل
روانشناسی کودکان استثنایی: معرفی، تاریخچه و بازار کار

مقدمه

روانشناسی کودکان استثنایی یکی از شاخه های روانشناسی می باشد. این حوزه به مطالعه در زمینه ی کودکان استثنایی در ابعاد گسترده ای اعم از فکری، جسمی، عاطفی، عقلانی و رفتاری می پردازد.

تاریخچه روانشناسی کودکان استثنایی

تا اوایل قرن نوزدهم کتاب یا رساله ای علمی در زمینه کودکان استثنایی و افراد مبتلا به اختلالات رفتاری (افراد ناسازگار) نوشته نشده بود. اولین بار فیلیپ پینل در سال 1801 در کتابی به نام رساله پزشکی فلسفی درباره جنون شور و شوق طبقه ای را به عقب ماندگان ذهنی اختصاص داد. به عبارتی نخستین توجه های اساسی به مسائل کودکان عقب مانده ذهنی و استثنایی، انقلاب کبیر فرانسه و برابری حقوق بشر بود و در همین برنامه های انقلابی بود که مراقبت، درمان و آموزش کلیه افرادی که به سن تحصیل رسیده بودند و همین طور مسئله کودکان استثنایی مورد توجه قرار گرفت.

روانشناسی کودکان استثنایی چیست؟

همان طور که در بالا ذکر شد این رشته یکی از حوزه های روانشناسی می باشد. روانشناسی کودکان استثنایی به تعریف همه ی جنبه های مربوط به این کودکان اعم از: تیزهوش یا عقب مانده ذهنی، نابینا و کم بینا، ناشنوا و کم شنوا، دارای ناتوانی‌های تکلمی، دارای ناتوانی‌ های حرکتی و ذهنی و تمامی امور و تعاریف مربوط به پیشگیری و شناخت و آموزش این کودکان می پردازد.

نکته ای که در این حوزه حائز اهمیت است این مورد می باشد که کودکان دارای معلولیت حق اساسی برای زندگی و مشارکت کامل در تمامی تنظیمات و برنامه هایی را دارند. که به صورت طبیعی همه ی افراد در زندگی دارای آن هستند. اما ما انسان ها آگاهانه یا ناآگاهانه، تمایل داریم که این افراد را در خانه، مدرسه، محل کار و یا حتی در جامعه منزوی کنیم. نادیده گرفتن این کودکان توسط جامعه ضربات شدیدی را در پی دارد و یکی کار های روانشناس در این حوزه بالا بردن روحیه فرد می باشد.

بازار کار روانشناسی کودکان استثنایی

افراد با تحصیل در این شاخه می توانند در زمینه های زیر فعالیت کنند:

  • تدریس در سطح دانشگاه ها
  • معلم کودکان خاص در مدارس ویژه
  • مربی مهدکودک
  • انجام تحقیقات و پژوهش

جمع بندی

روانشناسی کودکان استثنایی طرفداران خاص خود را دارد. کار در این حوزه نیازمند صبر و بردباری فراوانی می باشد. روانشناس باید بتواند ارتباط موثری با کودک برقرار کند و باعث افزایش اعتماد به نفس در کودک و رسیدن به استقلال گردد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

تقریبا

خیر

دانلود مطلب

فهرست مطلب