اختلال آتش افروزی بیمارگون چیست: معرفی، علائم و درمان

تصویر پروفایل
اختلال آتش افروزی بیمارگون چیست: معرفی، علائم و درمان

مقدمه

اختلال آتش افروزی بیمارگون یا جنون آتش افروزی یک اختلال روانی نادر است. این اختلال جز اختلالات کنترل تکانه محسوب می شود. در ادامه به طور کامل به توضیح این اختلال می پردازیم.

اختلال آتش افروزی بیمارگون چیست؟

اختلال آتش افروزی بیمارگون عبارت است از بر پا کردن حریق به صورت مکرر، عمدی و هدفمند. این افراد علاقه ی شدیدی به آتش و وسایل مرتبط با آن را دارند. اختلال آتش افروزی بیمارگون با ایجاد حریق متفاوت است زیرا ایجاد حریق به منظور انتقام گیری، نفع مالی یا سایر دلایل انجام می شود و از قبل برای آن برنامه ریزی صورت می گیرد.

شیوع

شیوع این اختلال در جمعیت نامعلوم است. به نظر می رسد که اختلال جنون آتش افروزی به عنوان یک تشخیص اولیه بسیار نادر است. این اختلال در مرد ها شایع تر از زن هاست و نسبت ابتلای مرد به زن تقریبا 8 به 1 است. بیش از 40 درصد بزرگسالانی که به جرم ایجاد حریق دستگیر می شوند، کمتر از 18 سال سن دارند. این اختلال در افراد ADHD و کم توان ذهنی خفیف، شایع تر از جمعیت کلی است.

اختلالات مرتبط با اختلال آتش افروزی بیمارگون

  • اختلالات سو مصرف مواد (به خصوص الکلیسم)
  • اختلالات خلقی
  • قماربازی بیمارگون
  • اختلالات شخصیت

علائم اختلال آتش افروزی بیمارگون

طبق DSM علائم این اختلال ممکن از در دوران بلوغ شروع شده و تا بزرگسالی نیز ادامه یابد علائم به شرح زیر می باشد:

  • بیش از یک بار و به طور هدفمند آتش سوزی انجام دهید
  • احساس تنش یا انگیختگی عاطفی پیش از آتش افروزی
  • شیفتگی یا کنجکاوی در مورد آتش و مجذوبیت نسبت به آتش
  • رضایت و تسکین هنگام آتش افروزی

فردی که به این اختلال مبتلا باشد باید هر 6 هفته یک بار یک آتش سوزی انجام دهد.

علل اختلال آتش افروزی بیمارگون

عوامل روانی-اجتماعی: روانکاوان جنون آتش افروزی را میل غیر عادی برای قدرت و حیثیت اجتماعی ربط داده اند. فروید نیز آتش را نمادی از تمایلات جنسی می دانست. آتش افروزی راهی برای تخلیه خشم متراکم ناشی از ناکامی های مربوط به احساس حقارت جنسی، جسمانی یا اجتماعی است. چندین مطالعه نشان داده است که پدر افرادی که به این اختلال مبتلا هستند در حین آتش سوزی در خانه حضور نداشته اند. بنابراین یک توضیح آتش افروزی این است که این عمل نشانگر تمایل فرد برای بازگشت پدر غایب به خانه به عنوان نجات دهنده، اطفا کننده ی حریق و نجات کودک از یک زندگی دشوار است.

عوامل زیستی: احتمال درگیری سرتونرژیک یا آدرنرژیک در این اختلال مطرح است. کاهش قابل ملاحظه ای در سروتونین نیز گزارش شده است.

تشخیص اختلال آتش افروزی بیمارگون

برای تشخیص این اختلال متخصص بهداشت روان با توجه به علائمی که در کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی آمده است علائم فرد را بررسی می کند و پس از آن ممکن است از خانواده یا اطرافیان درباره ی سوابق فرد سوالاتی انجام دهد و بعد می تواند این اختلال را تشخیص دهد. باید در نظر داشت اگر آتش افروزی در زمینه ی اختلالات دیگر مثل شخصیت ضد اجتماعی روی دهد عمل عمدی بوده و ناتوانی در برابر تکانه محسوب نمی شود.

درمان آتش افروزی بیمارگون

این اختلال معمولا از دوران کودکی آغاز میشود. ایجاد حریق در این اختلال به صورت دوره ای رخ می دهد و تناوب حملات آن کم و زیاد می شود. پیش آگهی در کودکان درمان شده خوب است و بهبود کامل، هدفی غیر واقعی نیست. پیش آگهی در افراد بالغ به علت استفاده از مکانیسم انکار و شانهخالی کردن از قبول مسئولیت و نیز وجود همزمان اعتیاد به الکل و فقدان بینش، چندان خوب نیست. رویکرد مناسب برای درمان استفاده از چند روش مختلف می باشد.

روان درمانی

یکی از موثر ترین و کاربردی ترین روش های درمان برای این اختلال درمان شناختی-رفتاری CBT است که به فرد کمک می کند تا افکار و احساساتی که رفتار ها را تحت تاثیر قرار می دهند را درک کند. خانواده درمانی نیز برای درمان موثر است زیرا می تواند رفتار با بیمار را یاد گرفته و محیطی ایمن برای فرد در نظر بگیرند که بتوانند از عود کردن این اختلال جلوگیری کنند.

دارو درمانی

هیچ داروی خاصی برای این اختلال وجود ندارد. اما در بعضی موارد روانپزشک ممکن است داروهایی مثل: داروهای ضد روانپریشی، لیتیوم و ضد آندروژن، بازدارنده باز جذب سروتونین SSRI را همراه با روان درمانی تجویز کند.

جمع بندی

این اختلال می تواند بسیار برای فرد خطر آفرین باشد پس باید درمان را جدی بگیرید. در کنار روان درمانی نیز فرد می تواند کار هایی را انجام دهد تا افکار خود را درباره ی این موضوعات کنترل کند از جمله:

  • راه های کنترل اضطراب و افکار وسواس گونه
  • مدیریت خشم
  • تکنیک هایی برای رهایی از استرس

زندانی کردن فرد راهکار موثری نیست، زیرا فقط فرد را از خطر برای مدتی دور نگه میداریم باید به طور اصولی به دنبال درمان فرد باشیم.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

تقریبا

خیر

دانلود مطلب

فهرست مطلب