
مقدمه
ریموند برنارد کتل روانشناس اهل انگلستان بود که پرسشنامه 16 عاملی شخصیت را به جامعه روانشناسی عرضه کرد. رویکرد کتل به روانشناسی شخصیت رویکرد علمی بود و از روش مشاهده استفاده می کرد. هدف وی از مطالعه شخصیت دستیابی به قدرت پیش بینی رفتار در مواجهه با محرک های دریافتی از محیط بود.
تولد و کودکی ریموند برنارد کتل
ریموند برنارد کتل در بیستم مارچ سال 1905 در شهر استافورد شایر انگلستان به دنیا آمد. پدر و مادر کتل در عین اینکه فرزندان خود در اوقات فراغت برای انتخاب سرگرمی هایشان آزاد می گذاشند در شرایط دیگر نسبت به آنها سختگیر بودند. سال های پایانی کودکی و نوجوانی کتل در هنگام جنگ جهانی اول سپری شد.
تحصیلات ریموند برنارد کتل
کتل هنگامی که شانزده سال داشت وارد دانشگاه شد. او در 19 سالگی تحصیلات خود را در رشته فیزیک و شیمی به پایان رساند. وی در همان سال برای ادامه تحصیل رشته روانشناسی را انتخاب کرد در 24 سالگی با مدرک دکترا از این رشته فارغ التحصیل شد.
ازدواج کتل
هنگامی که کتل در انگلستان زندگی می کرد ازدواج کرد ولی از آنجایی که در انگلستان آینده روشنی برای یک روانشناس وجود نداشت، شرایط اقتصادی بد و توجه زیادی که به شغلش معطوف می داشت این ازدواج با شکست مواجه شد. کتل در سال 1945 برای بار دوم در امریکا ازدواج کرد. آلبرتا کارن شولتر همسر کتل ریاضیدان بود حاصل این ازدواج که با شکست مواجه شد چهار فرزند بود.
شغل ریموند برنارد کتل
کتل 8 سال پس از پایان رساندن تحصیلات خود در رشته روانشناسی موفق شد در کشور امریکا یک شغل تمام وقت پیدا کند. علت این امر آن بود که در انگلستان مشاغل کمی برای یک روانشناس وجود داشت. کتل قبل از اینکه به دعوت ثرندایک به امریکا مهاجرت کند در انگلستان به عنوان استاد دانشگاه در دانشگاه اکستر مشغول به تحصیل بود. وی همچنین با تأسیس یک کلینک در حیطه دانش آموزان فعالیت می کرد و به طور هم زمان به پژوهش نیز می پرداخت.
کتل پس از اینکه همکاری یک ساله اش با ثرندایک به پایان رسید در دانشگاه کلارک به تدریس مشغول شد. کتل پس از یک دهه تدریس در دانشگاه کلارک دانشگاه هاروارد رفت و در آنجا به مدت چهار سال تدریس کرد و پس از آن به دانشگاه ایلی نویر رفت و در سال 1975 به عضویت هیئت علمی دانشگاه هاوایی در آمد.
ایده ها و نظریه های ریموند برنارد کتل
کتل جزء روانشناسانی بود که نگرش جبرگرایانه ای به انسان داشت.
رویکرد کتل به صفات شخصیت: کتل صفات را به صورت گرایش های نسبتاٌ دائمی واکنش نشان دادن واحدهای ساختاری بنیادی شخصیت هستند، تعریف کرد (نظریه های شخصیت شولتز)
انواع صفات
- مشترک: صفاتی هستند که در همه انسان ها درصدی از آنها وجود دارد.
- منحصر به فرد: ویژگی های شخصیتی که افراد کمی از آنها برخوردار هستند.
- توانشی: صفاتی که مشخص کننده توانایی های فرد برای رسیدن به اهدافش می باشد.
- خلقی: مشخص کننده نوع پاسخ فرد به محیط می باشند.
- پویشی: صفاتی که گرایشات، انگیزه ها، و خواست های فرد را توصیف می کنند. این صفات عامل برانگیزان فرد می باشد.
- عمقی: ویژگی های پایداری که بنیاد شخصیت فرد را تشکیل می دهند. این صفات توسط پرسشنامه 16 عاملی شخصیت کتل سنجیده می شوند.
- سطحی: هنگامی که چند صفت عمقی باهم دارای همبستگی باشند یک صفت سطحی را تشکیل می دهند. این صفت سطحی در واکنش به یک موقعیت خاص ایجاد می شود و برخلاف صفات عمقی پایدار نمی باشند.
- سرشتی: صفاتی که پایه های زیستی برای آنها تعریف می شود.
- محیط ساخته: صفات محیط ساخته در تعامل با محیط و بر اثر یادگیری در فرد ایجاد می شوند.
- ارگ ها و احساس ها: ارگ ها و احساس ها هر دو جزء صفت عمقی فرد می باشند. با این تفاوت که ارگ سرشتی عمقی و احساس سرشتی محیطی می باشند.
- تأثیر وراثت و محیط: کتل بعد از بررسی دوقلوها با محیط یکسان، دو قلوهای با محیط ناهمسان و خواهر و برادرها به این نتیجه رسید که شخصیت افراد بیش از آنکه تحت تأثیر وراثت باشد، تحت تأثیر محیط می باشد.
مراحل رشد شخصیت
برای رشد شخصیت 6 مرحله تعریف کرد که شامل:
- طفولیت
- کودکی
- نوجوانی
- پختگی
- اواخر پختگی
- پیری
آثار ریموند برنارد کتل
آثار کتل شامل 500 مقاله و 35 کتاب می باشد.
مرگ ریموند برنارد کتل
در سال 1998 هنگامی که 93 داشت در شهر هونولولو در ایالت هاوایی امریکا در گذشت.
بله
تقریبا
خیر