آبراهام مزلو: زندگینامه، تحصیلات و نظریه ها

تصویر پروفایل
آبراهام مزلو: زندگینامه، تحصیلات و نظریه ها

مقدمه

آبراهام مزلو روانشناس انسان گرای آمریکایی بود او در بروکلین ایالت نیویورک از پدر و مادری یهودی و مهاجر روس به دنیا آمد.

تولد و کودکی آبراهام مزلو

آبراهام مزلو اولین فرزند خانواده هفت نفری بود. مادر آبراهام مزلو زنی گوشه گیر و منزوی بود. پدرش نیز فردی منزوی بود. آبراهام مزلو با پدر و مادرش رابطه خوبی نداشت، هر چند که موفق شد ارتباطش را با پدرش بهبود بخشد ولی با مادرش ارتباطی همراه با خصومت داشت به طوری که حتی پس از مرگ وی نیز حاضر به شرکت در مراسم تدفین وی نشد.

تحصیلات آبراهام مزلو

مزلو در دوران مدرسه دانش آموز درس خوانی بود، ولی از آنجا که در آن زمان تفکرات نژاد پرستانه نسبت به یهودیان حاکم بود مورد بی مهری بعضی از معلمان قرار می گرفت. با این وجود به او لقب یهودی زرنگ داده بودند. مزلو پس از پایان دبیرستان در سیتی کالج مشغول به تحصیل شد. مزلو در ابتدا برای ادامه تحصیل رشته حقوق را انتخاب کرد ولی خیلی زود متوجه شد که به رشته حقوق علاقه ای ندارد. پس از کش و قوس های فراوان و مطالعه مقاله ای که توسط واتسون نوشته شده بود، در رشته روانشناسی مشغول به تحصیل شد.

شغل آبراهام مزلو

آبراهام مزلو هم زمان در کالج ویسکانسین مشغول به تحصیل و کار بود. وی از سال 1937 در دانشگاه کلمبیا مشغول به تدریس شد و در سال 1951 به آن پایان داد. پس از آن آبراهام مزلو در دانشگاه برندیس به عنوان رئیس گروه روانشناسی مشغول فعالیت شد. مزلو همچنین به سمت رئیس انجمن روانشناسی امریکا رسید.

ازدواج مزلو

مزلو در سال 1928 با دختر عمه اش برتا گودمن ازدواج کرد.

ایده ها و نظریات آبراهام مزلو

نگرش آبراهام مزلو به انسان مثبت و خوش بینانه بود.

آبراهام مزلو هرم سلسه مراتب نیازها را به روانشناسی عرضه کرد. آبراهام مزلو معتقد بود نیاز ها با غرایز در ارتباط هستند. هرم نیاز ها از نیازهای فیزیولوژیک شروع می شود و با نیاز به خود شکوفایی پایان می یابد.

فیزیولوژیک: این نیاز ها در ارتباط مستقیم با غرایز فرد می باشند و برای فرد اهمیت بقاء دارد. این نیازها می توانند به عنوان عامل برانگیزان در فرد عمل کنند.

ایمنی: مزلو معتقد بود هنگامی که نیاز به امنیت فرد ارضاء شود ثبات و امنیت به ارمغان می آورد و منجر به رهایی از ترس ها و اضطراب ها می شود.

تعلق و محبت: این نیاز از طریق برقراری ارتباط صمیمانه با خانواده، دوستان و اطرافیان ارضاء می شود و در صورت عدم ارضاء منجر به ناسازگاری هیجانی فرد می شود.

احترام: پس از اینکه نیاز به تعلق و محبت ارضاء شد نیاز به احترام شکل می گیرد. این نیاز به دو صورت خود را به نمایش می گذارد، نیاز حرمت خویشتن و نیاز به احترام از سوی دیگران.

خودشکوفایی: نیاز به خود شکوفایی در هرم نیاز های مزلو در بالاترین سطح قرار دارد. هنگامی که چهار نیاز قبلی در فرد ارضاء شود نیاز به خود شکوفایی شکل می گیرد. هنگام شکل گیری این نیاز فرد استعدادها و خلاقیت های خود را به حداکثر می رساند.

شناختی: نیازهای شناختی مجزا از سلسله مراتب نیاز های آبراهام مزلو می باشند. نیازهای شناختی شامل نیاز به دانستن و فهمیدن می باشد. نیاز به فهمیدن پس از اینکه نیاز به دانستن تا حدی ارضاء شد پدیدار می شود.

فرا انگیزش: آبراهام مزلو معتقد بود افراد خود شکوفا انگیزه ای متفاوت با سایرین دارند. مزلو این انگیزه متفاوت را فرا انگیزش نام نهاد و معتقد بود برای بروز نیازمند رشد درونی فرد خودشکوفا می باشد. هدف افراد خودشکوفا از فرا انگیزش اغناء زندگی با ایجاد تنش، تحریک و چالش می باشد.

فرا نیازها: مزلو فرا نیاز ها را شامل اهدافی معنوی برای افراد خودشکوفا می دانست و این افراد در جهت دستیابی به آنها رشد می کنند.

فرا آسیب: آبراهام مزلو معتقد بود عدم ارضاء فرا نیازها، فرا آسیب ها را در پی خواهد داشت که مانع می شود تا شخصیت فرد به طور کامل رشد کند و حتی ممکن است در فرد احساس درماندگی ایجاد کند.

ویژگی های افراد خودشکوفا (نظریه شخصیت شولتز)

  • درک روشن و کارآمد واقعیت
  • پذیرش خود، دیگران و طبیعت
  • خود انگیختگی، سادگی، طبیعی بودن
  • تمرکز برمشکلات فراتر از خودشان
  • احساس جدایی و نیاز به خلوت
  • تازگی درک و برداشت
  • تجربیات عرفانی و اوج
  • علاقه اجتماعی
  • روابط میان فردی عمیق
  • ساختار منش دموکراتیک
  • خلاقیت
  • مقاومت در برابر فرهنگ پذیری

ناکامی در خودشکوفایی

وی معتقد بود در سلسه مراتب نیازها هر چه یک نیاز در سطح پایین تری قرار داشته باشد قدرتمند تر می باشد و تا زمانی که ارضاء نشود نیازهای سطح بالاتر اهمیت کمتر و در نتیجه توان کمتری خواهند داشت، در نتیجه نیاز به خود شکوفایی که در بالاترین سطح قرار دارد از کمترین توان برخوردار است. لذا فرد می تواند بدون آنکه دچار مشکل شود از بروز آن جلوگیری کرده و اجازه رشد و شکوفایی به آن ندهد.

مقیاس های ساخته شده بر اساس هرم نیازها

  • پرسشنامه جهت گیری شخصی

آثار مزلو

  • مقالات در زمینه روانشناسی
  • کتاب انگیزه و شخصیت
  • کتاب یافته های بعد طبیعت انسان

مرگ آبراهام مزلو

مزلو در سال 1970 در سن 62 سالگی بر اثر حمله قلبی در گذشت.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

تقریبا

خیر

دانلود مطلب

فهرست مطلب