بوروس فردریک اسکینر: زندگینامه، تحصیلات و نظریه ها

تصویر پروفایل
بوروس فردریک اسکینر: زندگینامه، تحصیلات و نظریه ها

مقدمه

بوروس فردریک اسکینر یکی از مهم ترین نظریه پردازان حوزه ی شخصیت و پیشگامان رفتارگرایی می باشد. او همچنین بنیان گذار تحلیل تجربی رفتار بوده است. وی یکی از اثر گذارترین روان‌شناسان تاریخ و حتی بزرگترین روانشناس دهه بیستم می‌ باشد. او همین طور نویسنده‌ ای پرکار بود که ۲۱ کتاب و ۱۸۰ مقاله به نگارش خود در آورد.

تولد و کودکی بوروس فردریک اسکینر

بوروس فردریک اسکینر در سال 1904 در شهر سوسکوهانا واقع در ایالت پنسیلوانیا متولد شد. وی نخستین فرزند ویلیام اسکینر و گریس مانژ بود. پدر او وکیل و مادرش خانه دار بود و از وضعیت مالی نسبتا خوبی برخوردار بودند. والدین اسکینر آدم های سخت کوشی بودند که مقررات رفتار مناسب را در فرزندانشان القا کردند. خود نیز می گفت: من یاد گرفته بودم از خدا، پلیس و آنچه افراد فکر خواهند کرد بترسم.

تحصیلات بوروس فردریک اسکینر

اسکینر در کودکی علاقه ی زیادی به موسیقی و ادبیات داشت. در کالج همیلتون در رشته زبان و ادبیات انگلیسی تحصیلات خود را کرد و بعد از اتمام درس خیال می کرد رمان نویس خواهد شد. اسکینر توسط اظهار نظر شاعر نامی، رابرت فراست درباره اثر خویش ترغیب شده بود، در اتاق زیرشیروانی خانه والدین خود در شهر اسکرانتون، مطالعه را آغاز کرد و تصمیم گرفت بنویسد اما نتایج کار فاجعه آمیز بود. او قصد داشت برای این موضوع به روانپزشک مراجعه کند اما پدرش مانع اش شد. زیرا معتقد بود این کار هدر دادن پول است و اسکینر در سن 22 سالگی در تها کاری که می توانست انجام دهد شکست خورده بود.

بعد از آن دوره که شکست خورده و ناموفق بود به روانشناسی علاقمند گردید. بعد از مطالعه آثار بزرگانی مانند واتسون و پاولف تصمیم گرفترفتارگرا شود یا آن که در گذشته تحصیلات دانشگاهی در این زمینه نداشت اما در مقطع ارشد دانشگاه هاروارد قبول شد. پس از دریافت دکترا در سال ۱۹۳۱، بورس تحصیلی برای انجام پژوهش آزمایشگاهی در همان دانشگاه دریافت کرد. پس از اتمام این پروژه، به مدت ۳ سال عضو انجمن تقویت تفکر خلاق بین دانشجویان دانشگاه هاروارد شد.

ازدواج اسکینر

اسکینر در سال 1936 با ایوان (ایوا) بلو ازدواج کرد. حاصل این ازدواج دو دختر به نام های جولی و دبورا بود.

شغل بوروس فردریک اسکینر

اسکینر در سال 1936 به تدریس و پژوهش در دانشگاه مینه سوتا پرداخت و به مدت 9 سال در آن جا ساکن ماند. در این مدت نیز اولینکتاب خود را به چاپ رساند. وی بیشتر تمرکز خویش را بر روی دو پروژه گذاشته بود: پروژه موشک هدایت‌ شونده توسط کبوتر و دستگاه مراقب بچه.

بعد از قطع شدن بودجه‌ های حمایتی که صرف پروژه ها می شد، دومین بحران هویتی خود را تجربه کرد. اگر چه اسکینر به شهرت زیادی دست یافته بود، اما همچنان استقلال مالی پیدا نکرده بود. در سال ۱۹۴۵ مدیر گروه روانشناسی دانشگاه ایندیانا شد و طی آن سال، کتاب والدن ۲ را به نگارش در آورد. کتابی که برای خودش درمان بود و به عنوان پالایش هیجانی برای او عمل کرد. در نهایت کاری را انجام داد که ۲۰ سال قبل موفق به انجام آن نشده بود. پس از آن به تحقیق کاربرد رفتارگرایی در شکل‌دهی رفتار انسان نیز پرداخت. اسکینر در سال ۱۹۴۸ به هاروارد برگشت و در سال ۱۹۶۴ از تدریس بازنشسته شد. اما تا ۱۰ سال بعد همچنان به نوشتن و پژوهش ادامه داد.

ایده ها و نظریات بوروس فردریک اسکینر

همان طور که در بالا گفته شد اسکینر رفتارگرا بوده است وی مفهوم اراده آزاد را قبول نداشت و آن را توهم می‌دانست و اعتقاد داشت که رفتار هر لحظه‌ی ما، تابع همه آن موضوعات و وقایعی است که تا آن لحظه بر ما گذشته است. به عبارتی، ما بر اساس رفتار های قبلی خود و نتایجی که از آن رفتار ها مشاهده کرده‌ایم، در مورد رفتارهای جدید خود تصمیم می‌ گیریم. شرطی‌ سازی عامل نیز یکی دیگه از نظریه های اسکینر می باشد که یک روش یادگیری است و از طریق پاداش و تنبیه در ازای یک رفتار واقع می‌شود. از طریق شرطی‌سازی عامل، یک فرد ارتباطی را بین یک رفتار خاص و یک نتیجه برقرار می‌سازد.

آثار اسکینر

  • رفتار موجودات
  • والدن 2
  • علم و رفتار انسان
  • فراسوی آزادی و شأن
  • درباره رفتارگرایی
  • تاملاتی درباره رفتارگرایی و جامعه
  • به خاطر تامل بیشتر
  • جزئیات زندگی من (زندگینامه اسکینر)
  • شکل گیری یک رفتارگرا
  • موضوع پیامد ها

جوایز و افتخارات

  • مدال ملی دانش از رئیس جمهور لیندن جانسون در سال 1968
  • مدال زرین بنیاد روان‌شناسی آمریکا در سال 1971
  • جایزه اومانیست در سال 1972
  • قدردانی از یک عمر خدمت برجسته برای روان‌شناسی در سال 1990

مرگ بوروس فردریک اسکینر

اسکینر در سال 1990 هنگامی که 86 سال سن داشت در اثر بیماری سرطان خون در گذشت.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

تقریبا

خیر

دانلود مطلب

فهرست مطلب