گوردون ویلارد آلپورت: زندگینامه، تحصیلات، نظریه ها

تصویر پروفایل
گوردون ویلارد آلپورت: زندگینامه، تحصیلات، نظریه ها

مقدمه

گوردون ویلارد آلپورت روانشناس آمریکایی اهل ایالت ایندیانا بود. وی پیرو نظریه فردنگر بود و نظریه صفات را به دنیای روانشناسی معرفی کرد. آلپورت از اولین نظریه پردازان شخصیت بود.

تولد و کودکی گوردون ویلارد آلپورت

آلپورت دریازدهم نوامبر سال 1898 در ایالت ایندیانا و در شهر مانتزوما به دنیا آمد. وی آخرین فرزند یک خانواده شش نفری بود. مادر وی معلم و پدرش در ابتدا به شغل فروشندگی مشغول بود. پدر آلپورت پس از اینکه تصمیم گرفت پزشک شود در دانشکده پزشکی ایالت بالتیمور مشغول به تحصیل شد. پدر آلپورت پس از پایان تحصیلات پزشکی در ایندیانا در حرفه پزشکی مشغول به فعالیت شد. مادر آلپورت مذهبی بود و اعتقادات مذهبی خود را در خانواده حاکم کرده بود.

تحصیلات گوردون ویلارد آلپورت

آلپورت در مدرسه های دولتی تحصیل کرد و پس از پایان تحصیلات دوران ابتدایی و دبیرستان ابتدا در دانشگاه هاروارد در رشته اقتصاد و فلسفه به تحصیل پرداخت. وی در سال 1920 موفق شد از دانشگاه هارواد بورسیه تحصیل در رشته روانشناسی را دریافت کند و در سال 1922 با مدرک دکترای روانشناسی از هاروارد فارغ التحصیل شد. وی برای رساله دکتری خود موضوع (بررسی تجربی صفات شخصیت) را انتخاب کرد و به عنوان اولین نفر در ایالات متحده به تحقیق در این زمینه پرداخت.

شغل گوردون ویلارد آلپورت

آلپورت پس از دریافت مدرک لیسانس در رشته اقتصاد و فلسفه به ترکیه رفت و در آنجا به تدریس زبان انگلیسی و جامعه شناسی پرداخت. پس از اینکه مجدداٌ به آمریکا بازگشت به تدریس دروس جامعه شناسی و شخصیت مشغول شد. آلپورت به مدت چهار سال در کالج دارتموث مشغول فعالیت شد و پس از آن مجدداٌ به هارواد بازگشت و تا پایان عمر در آنجا مشغول تدریس شد.

ایده ها و نظریات گوردون ویلارد آلپورت

آلپورت نگرشی مثبت به انسان داشت. وی بین شخصیت بهنجار و نابهنجار تفاوت قائل بود و معتقد بود عملکرد افراد نابهنجار همانند کودکان می باشد. وی همچنین برخلاف فروید معتقد بود ناهشیار برعملکرد افراد بهنجار تأثیر گذار نمی باشد.

ماهیت شخصیت: تعریف آلپورت از شخصیت «شخصیت سازمانی پویا در درون فرد متشکل از سیستم های روانی-جسمی است که رفتار و افکار مشخصه او را تعیین می کنند» (نظریه های شخصیت شولتز )

وراثت و محیط: آلپورت معتقد بود شخصیت هر فرد حاصل تعامل وراثت و محیط می باشد.

دو شخصیت مجزا: هر فرد دارای یک شخصیت ویژه دوران کودکی و یک شخصیت دوران بزرگسالی می باشد که شخصیت دوران کودکی تأثیری در شخصیت بزرگسال سالم ندارد و این دو شخصیت مستقل می باشند.

صفات شخصیت:واقعی، تعیین کننده رفتار مشخص، دارای قابلیت اثبات تجربی، در ارتباط با یکدیگر، تحت تأثیر محیط و شرایط.

آمادگی شخصی: آمادگی های شخصی ویژگی های فردی هستند که وی آنها را به سه سطح بنیادی (کاردینال)، اصلی و ثانوی تقسیم می کند.

انگیزش خود مختاری کارکری انگیزه ها: آلپورت انگیزش را تحت تأثیر شرایط فرد و زمان حال می دانست. انواع خودمختاری از نظر آلپورت شامل:

خودمختار کارکردی: عدم ارتباط بین انگیزه های فرد با تجربه های دوران کودکی وی.

خودمختاری کارکرد مستمر: عادت های فرد که بدون دریافت باز خورد از محیط رخ می دهند. فرد در ابتدا از آنها برای رسیدن به هدفی استفاده می کرده است ولی در حال حاضر بدون دنبال کردن آن هدف رخ می دهند.

خود مختاری کارکرد شخصی: انگیز های اصلی فرد که سازه شخصیتی وی را سازمان می دهند و سبب افزایش خود پنداره فرد می شوند. آلپورت خود مختاری کارکردی شخصی را تحت تأثیر سه عامل می دانست:

  • سازمان دادن سطح انرژی
  • مهارت و شایستگی
  • الگو پذیری

رشد شخصیت در نظریه آلپورت

کودکی: خود فیزیکی، هویت خود، عزت نفس، توسعه خود، خودپنداره و خود عقلانی و منطقی

نوجوانی: تلاش فردی

بزرگسالی: استقلال از انگیزه های کودکی و عملکرد منطقی

والد و کودک

آلپورت معتقد بود اگر روابط والد و کودک همراه با محبت باشد و در کودک احساس امنیت ایجاد کند در نتیجه آن بزرگسالی دارای شخصیتی سالم همراه با ویژگی های خود مختاری شکل می گیرد.

آثار آلپورت

  • بررسی تجربی صفات شخصیت (رساله دکتری)
  • الگو و رشد شخصیت

مرگ گوردون ویلارد آلپورت

آلپورت در سال 1967 هنگامی که 70 سال داشت در شهر کمبریج ایالت ماساچوست درگذشت.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

تقریبا

خیر

دانلود مطلب

فهرست مطلب