اختلال سازگاری: معرفی، علائم و درمان

تصویر پروفایل
اختلال سازگاری: معرفی، علائم و درمان

مقدمه

تغییراتی که در زندگی فرد رخ می دهد می تواند برای فرد استرس زا باشد. مانند تغییر شغل ترک کردن مدرسه و … در اکثر اوقات، افراد در عرض چند ماه خود را با چنین تغییراتی وفق می‌دهند. اما اگر همچنان احساس خود تخریبی و یا استرس در مقابل چنین تغییراتی وجود داشته باشد، ممکن است شما به  اختلال سازگاری مبتلا باشید. اختلال سازگاری نوعی بیماری ذهنی مرتبط با استرس است.

اختلال سازگاری چیست؟

اختلال سازگاری طبقه تشخیصی است و مشخصه آن واکنشی غیرعادی و هیجانی نسبت به یک رویداد استرس زا است. معمولا عامل استرس شامل مسائل مادی، بیماری قلبی یا مشکلات ارتباطی(نظیر جدایی از فرد محبوب) است. مجموعه علائمی که ایجاد میشوند ممکن است شامل علائم اضطراب یا افسردگی باشند.

علائم اختلال سازگاری

علائم ناشی از اختلالات سازگاری از فردی به فرد دیگر متفاوت است. زیرا هر فرد ممکن است نسبت به رویدادهای پر استرس زندگی میزان استرس متفاوتی داشته باشد و در نتیجه با مشکلات متفاوتی در طول زندگی خود مواجه شود.

اختلالات سازگاری می تواند بر روی احساسات و تفکرات فرد در مورد خود و جهان اطراف او نیز تأثیر گذاشته و فرد رفتارها و اعمال متفاوتی از خود بروز دهد.

مثال بعضی از این اعمال شامل موارد زیر می شود:

  • خلق افسرده، گریه های مکرر، انزوا و گوشه گیری
  • مشکل خواب
  • بی اشتهایی
  • مشکل در تمرکز
  • مشکلات در انجام فعالیت های روزانه
  • افکار مربوط به خودکشی یا رفتارهای آسیب زننده
  • عقب نشینی از حمایت های اجتماعی دیگران
  • نگرانی یا احساس اضطراب، عصبی شدن، لرز و ترس
  • اجتناب از انجام کارهای مهم
  • احساس غم، ناامیدی یا لذت نبردن از چیزهایی که قبلاً با آن ها احساس لذت می کردید

علائم مربوط به اختلالات سازگاری معمولاً در طی سه ماه بعد از شروع یک رویداد استرس زا آغاز شده و در شرایط عادی نهایتاً تا 6 ماه بعد از گذشت آن رویداد باقی خواهد ماند. با این حال اختلالات سازگاری مزمن یا مداوم ممکن است بیش از 6 ماه همراه فرد باشد. خصوصاً اگر آن رویداد استرس زا ادامه دار باشد. به عنوان مثال فردی به هر دلیل کار خود را از دست داده باشد و برای مدتی طولانی بیکار بماند.

علل اختلال سازگاری

 اختلالات سازگاری می تواند ناشی از انواع موقعیت ها و تجربیات استرس زا باشد. برخی از آن ها ممکن است حوادث مجردی باشند، مانند یک فاجعه طبیعی ، تغییر شغل، مهاجرت به یک شهر جدید یا ازدواج.

در مواقع دیگر، اختلالات سازگاری از مشکلات مداوم ناشی می شود. مانند استرس ناشی از راه اندازی مشاغل یا دور شدن از دانشگاه. همیشه مشخص نیست که چرا برخی از افراد راحت تر از دیگران با شرایط استرس زا سازگار می شوند.

حتی وقتی کل خانواده یا گروهی از کودکان در معرض وضعیت استرس زای یکسانی قرار می گیرند. در بعضی از آن ها ممکن است اختلالات سازگاری ایجاد شود در حالی که دیگران اینگونه نیستند. در حالی که هر شرایط زندگی استرس زا می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به اختلال سازگاری قرار دهد، اما نحوه کنار آمدن با استرس در ابتلا به اختلال سازگاری نقش دارد.

انواع اختلال سازگاری

انواع مختلفی از اختلال سازگاری ذکر شده است، که از نظر تظاهر خلقی غالب باهم تفاوت دارند. اختلالات سازگاری عبارتند از:

  • همرا با خلق افسرده
  • همراه با خلق مضطرب
  • همراه با خلق افسرده و مضطرب توام
  • همراه با آشفتگی و سلوک
  • همراه با اختلال همزمان هیجانی رفتاری
  • غیر اختصاصی

تشخیص اختلال سازگاری

 آزمایش خاصی برای تشخیص اختلال سازگاری وجود ندارد. اما یک پزشک یا یک متخصص بهداشت روان مصاحبه ای را برای ارزیابی علائم شما انجام می دهد. یک پزشک ممکن است آزمایش های معمول را انجام دهد تا اطمینان حاصل کند که علائم شما به دلیل یک مسئله اساسی در سلامتی ایجاد نمی شود.

هنگامی که پزشک بیماری های پزشکی را رد کرد، ممکن است برای ارزیابی بیشتر به یک متخصص بهداشت روان شما را ارجاع دهد. یک متخصص بهداشت روان ممکن است از شما بخواهد برخی فرم ها یا پرسشنامه ها را تکمیل کنید تا اطلاعات به طور کارآمد جمع آوری شود. همچنین ممکن است در مورد علائم و تجربه زندگی استرس زا که با آن روبرو شده اید مصاحبه کند.

درمان اختلال سازگاری

بسیاری از افراد مبتلا به اختلالات سازگاری دریافتند که درمان به شما کمک می کند تا ناراحتی آنها را تسکین دهد و به آنها کمک می کند تا از طریق یک رویداد پر استرس به روش مفیدتر و مفیدتری عبور کنند. درمان اغلب شامل گفتاردرمانی، دارو یا ترکیبی از این دو است.

گفتاردرمانی

 گفتاردرمانی معمولاً دوره درمان ترجیحی یک اختلال سازگاری است. نوع درمان مورد استفاده ممکن است به تخصص درمانگر و نیازهای فرد بستگی داشته باشد. به طور کلی ، گفتاردرمانی ممکن است پشتیبانی عاطفی ، کمک به شناسایی مهارت های مقابله سالم ، آموزش استراتژی های مدیریت استرس و کمک به شما در ایجاد عادت های سالم داشته باشد. اگر والدین یا شریک شخصی هستید که دارای اختلال سازگاری است ، ممکن است از شما برای شرکت در درمان نیز دعوت شود. خانواده درمانی ممکن است بهترین روش حمایت از فردی را که دچار اختلال سازگاری است به شما بیاموزد.

دارودرمانی

دارو ممکن است برای رفع افسردگی یا اضطراب همراه با اختلال سازگاری استفاده شود. داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضد اضطراب ممکن است فقط برای مدت کوتاهی مورد نیاز باشد اما اطمینان حاصل کنید که قبل از تنظیم هر دوز مصرفی یا قطع هرگونه دارو با پزشک خود صحبت کنید.

جمع بندی

اگر متوجه شدید که از یک رویداد استرس زا عقب نشینی نمی کنید این استراتژی ها ممکن است به شما کمک کند تا با مشکلاتی که تجربه می کنید کنار بیایید:

  • در فعالیت های اوقات فراغت شرکت کنید، انجام کارهای سرگرم کننده می تواند سطح استرس شما را کاهش دهد. فعالیت هایی را که برای رفاه شما مناسب هستند شناسایی کنید و زمان انجام آن ها را برنامه ریزی کنید.
  • به خوبی از خود مراقبت کنید. به مقدار کافی بخوابید، یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و فعالیت بدنی کافی داشته باشید.
  • به مهارت های مقابله سالم بپردازید. با گوش دادن به موسیقی از استرس خود خلاص شوید و مدیتیشن کنید، استراتژی هایی را پیدا کنید که به شما کمک می کند تا آرام شوید، آرام شوید و روحیه خود را تقویت کنید.
  • به دنبال حمایت اجتماعی باشید. با دوستان و خانواده خود که برای شما خوب هستند وقت بگذرانید. مشکلات خود را با آن ها مطرح کرده و از آن ها مشورت و کمک بخواهید.

اگر می خواهید خودتان احساس بهتری داشته باشید ، با یک متخصص بهداشت روان تماس بگیرید که می تواند در یافتن راهکارهایی به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

تقریبا

خیر

دانلود مطلب

فهرست مطلب