اختلال انحرافات جنسی: معرفی، علائم و درمان

تصویر پروفایل
اختلال انحرافات جنسی: معرفی، علائم و درمان

مقدمه

اختلالات جنسی به مجموعه ای از اختلال هایی گفته می شود که به موجب آن ها فرد خیال پردازی ها، تمایلات جنسی و یا رفتار های غیر طبیعی از خود نشان می دهد که مداوم و از لحاظ جنسی برانگیزاننده می باشد. در ادامه ی این مقاله به طور کامل به اختلال انحرافات جنسی می پردازیم.

تاریخچه

در اواخر قرن نوزدهم، متخصصان بهداشت روان انحرافات جنسی را شروع به دسته بندی های مختلفی کردند. به این دلیل که می خواستند یک سیستم توصیفی گسترده از ساختار های قانونی و مذهبی برای برقراری رابطه جنسی بین دو مرد و انحرافات جنسی داشته باشند. مفهوم انحراف جنسی یا پارافیلیا اولین بار، در سال 1920 توسط روانشناس اتریشی ویلهم استکل، نام‌گذاری شد. پیش از معرفی اصطلاح پارافیلیا در DSM-III سال 1980، اصطلاح انحراف جنسی برای اشاره به پارافیلیا در کتب DSM استفاده شده بود. در سال 1981، مقاله ای در مجله روانپزشکی آمریکا منتشر شد و پارافیلیا را به عنوان تخیلات مکرر، تحریک آمیز جنسی شدید، اصرارهای جنسی توصیف کرد.

اختلال انحرافات جنسی چیست؟

اختلال انحرافات جنسی (پارافیلیا) به اعمال یا محرک های جنسی می گویند که از رفتار های جنسی بهنجار فاصله دارند، اما در بعضی از افراد برای رسیدن به انگیختگی و ارگاسم ضرورت دارند. به عبارتی دیگر اصطلاح انحرافات جنسی (Paraphilia) به معنای انحرافی است که موضوع جاذبه ی جنسی فرد را در بر می گیرد. Para به معنای معیوب یا نابهنجار و Philia نیز به معنای جاذبه می باشد. در جدید ترین کتابچه راهنمای تشخیصی آماری DSM5 این اختلال به پارافیلیک تغییر نام داده است. به عبارتی از این به بعد تنها شدید ترین پارافیلیک ها معیار تشخیص اختلال روانی را دارند.

شیوع

انحرافات جنسی به طور عمده یک مردانه می باشد و اکثرا همیشه در مرد ها دیده می شود. محققان تخمین زده اند که بیش از 50 درصد منحرفان جنسی، اختلال فوق در آن ها قبل از 18 سالگی شروع شده است.

انواع اختلال انحرافات جنسی

  • اختلال تماشاگری
  • اختلال عورت نمایی
  • اختلال مالش دوستی (مالش گری)
  • اختلال آزار گری یا سادیسم
  • اختلال آزار خواهی یا مازوخیسم
  • اختلال بچه بازی
  • اختلال مبدل پوشی
  • اختلال یادگار پرستی

علائم اختلال انحرافات جنسی

طبق DSM5 علائم خاصی برای این اختلال مطرح نشده است و علائم به صورت اختصاصی و برای زیر مجموعه های این اختلال بیان شده است. اما مهم ترین راه برای شناخت افرادی که به این دسته از اختلالات مبتلا هستند شناسایی عللی است که باعث تحریک جنسی در فرد می شود.

علل اختلال انحرافات جنسی

عوامل عصبی-زیستی: از آن جایی که این اختلال اکثرا در مردان وجود دارد. گمان می رود که آندروژن ها (هورمون هایی مانند تستوسترون) در این میان نقش بسزایی ایفا کنند. آندروژن ها تنظیم کننده ی میل جنسی می باشد. به نظر می رسد میل جنسی افراد مبتلا به این اختلال در حد غیر عادی بالا می باشد. اما بعضی از پزشکان نیز عقیده دارند که مردان مبتلا به این اختلال سطوح بالایی از تستوسترون و آندروژن ها را ندارند.

عوامل روانشناختی: قرار گرفتن در معرض سو استفاده جنسی در کودکی، روابط خانوادگی ضعیف، مصرف الکل، تجاربی که ناشی از شرطی شدن می باشد.

تشخیص اختلال انحرافات جنسی

برای تشخیص این اختلال پزشک ابتدا معاینات جسمی و مصاحبات پزشکی انجام داده و ممکن است در این حین آزمایشاتی نیز از روی فرد انجام دهند. متخصص بهداشت روان با توجه به پرسشنامه هایی که به فرد ارائه می دهد و سوالاتی که از وی و اطرافیانش می پرسد، می تواند این را تشخیص گذاری کند. علائمی که در DSM برای این اختلال مطرح شده است. باید به مدت شش ماه در فرد ماندگار باشد و زندگی فرد را تحت تاثیر خود قرار دهد.

درمان اختلال انحرافات جنسی

بسیاری از رفتار هایی که در این اختلال از فرد سر می زند غیر قانونی می باشد. بعضی از کسانی که این اختلال در آن ها تشخیص داده می شود دادگاه حکم درمانشان را صادر می کند. اما درمان هایی که برای این اختلال استفاده می شود. درمان شناختی-رفتاری CBT و استفاده از روش انزجار درمانی که براساس تصورات ذهنی به نام حساسیت زدایی نهان صورت می گیرد.

مصرف دارو های آنتی آندروژن ها در موارد شدید تر برای این اختلال تجویز می شود. که برای کاهش میل جنسی، رفتار های خطرناک و همچنین تخیلات جنسی می باشد این دسته از دارو ها شامل: مدروکسی پروژسترون استات (MPA)، سیپروترون استات (CPA)، داروهای آزاد کننده هورمون زرده ساز (LHRH) هستند. علاوه بر دارو های موثر بر هورمون ها ضد افسردگی SSRI نیز رواج فراوانی دارد. که شامل: فلوکستین (پروازک)، سرترالین (زولوفت)، اسیتالوپرام (لکساپرو)، سیتالوپرام (سلکسا)، پاروکستین و ورتیوکستین می باشد.

جمع بندی

افراد مبتلا به اختلال انحرافات جنسی به طور کلی گرایشات خطرناکی دارند. این گرایش ها در اکثر مواقع غیر قانونی هستند و موجع به بازداشت فرد می شود. برای جلوگیری از بروز این اختلال باید در سطوح اجتماع عوامل خطر روانی-اجتماعی که مسبب و تحریک کننده هستند را به حداقل رساند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

تقریبا

خیر

دانلود مطلب

فهرست مطلب